Perfid tredieparts klient
Jeg var blandt de mange der for år tilbage havde set frem til frigivelsen af Halflife 2. Desværre viste det sig at spillet som det første var integreret med, og var fuldt afhængig af steam, og som kræver internetadgang - Et spil som man med rimelighed havde håbet på, kunne installeres og afvikles - uden at skulle gå online. Den samme praksis fortsætter til den dag idag, hvor alle titler (selv singleplayer) skal valideres online før de kan afvikles.
Endvidere viser det sig at softwaren er leveret på abonnementslignende vilkår (den såkaldte ssa) - og at du ikke engang ejer den kopi af spillet som du har betalt for.
Havde Valve's steam klient kun været et program til levering af digitalt indhold, havde min bedømmelse været meget anderledes, men udover at være en distributionsplatform, påfører programmet en række begrænsninger på slutbrugeren:
Tvungen aktivering og validering online.
Klienten skal være aktiv før at spil kan afvikles.
Spillene er bundet til en account.
Spillene er gjort afhængige af steam.
En (for mig) række uacceptable leveringsbetingelser.
Ingen netforbindelse = ingen spil, selv for singleplayer spil.
Mangelfuld og til tider manglende offline funktion.
Valve kan uden varsel lukke for adgangen til de spil du har betalt for.
Du ejer ikke kopien af spillet, da den er leveret efter et 'software as a service' princip.
Da jeg af princip nægtede at installere Halflife 2 (og steam) på disse betingelser, returnerede jeg prompte æsken til forhandleren fik det hele refunderet.
Som jeg ser det, er Steam som en virus - et unødvendigt stykke software som holder ens spil som gidsler. Vil du have fuld kontrol over dine spil, undgå de spil der indeholder steam.
Hverken Valve eller andre softwarehuse fortjener at man køber deres produkter - når de leverer spil med en klient (steam), der umyndiggør slutbrugeren på det groveste.