Biocheck maakt burnout veel erger
Dit Biocheck programma is niet geschikt als je in een burnout zit of overspannen bent. Je kan enorm fit zijn en een goede conditie hebben, zoals ik, maar in slechte gezondheid verkeren door stress en alles wat daar onder zit en je in deze situatie heeft gebracht.
Sporten en bewegen zijn ontzettend belangrijk, maar dit programma is veel te intensief en zal je nog verder in de problemen brengen. Ik liep de vierde maand een bizar schema van meer dan 35 kilometer per week in hoog tempo (4:30/km) met een hartslag zoals dat volgens het programma en de app moet: voornamelijk hoog aeroob tegen de lactaatdrempel aan (172 bpm in mijn geval) en de laatste kilometers zelfs in de maximale hartslagzone 5 (tegen de 180 bpm). Ik ben 37 jaar en man. Ik werd inderdaad nog fitter dan ik al was en sterker, maar mijn burnout klachten werden ook veel erger.
Als ik dat aankaartte dan gaf de junior coach vriendelijk aan dat ik vertrouwen moest hebben in het programma en dat het snel beter zou worden. Dat was iedere paar weken het praatje gedurende het gehele programma van vier maanden, maar ik kreeg alleen maar meer stress- en angstklachten. Als ik dat dan opnieuw aangaf werd er niet op in gegaan of naar een passende trainingsverandering gekeken. In plaats daarvan kreeg ik weer hetzelfde antwoord. Het zou in ieder geval niet aan het trainingsprogramma liggen.
Daarnaast werkt de app niet goed. Ik heb zowel de oude als de nieuwe versie geprobeerd met verschillende telefoons, maar regelmatig werd de hartslag niet goed opgepikt of viel de app still tijdens de training, waardoor ik het niet kon afronden. Erg frustrerend. Als ik dit aankaartte kreeg ik geen respons.
Toen ik stopte met dit gekkenwerk en een andere trainingsaanpak ging gebruiken (MAF training), werden mijn klachten gelukkig snel beter. Het duurde wel even voordat ik was hersteld van de overtraining die Biocheck heeft veroorzaakt.
Inmiddels heb ik me ook verdiept in de 'wetenschappelijke bewijzen' waarmee het bedrijf zichzelf trots positioneert. Zo gebruiken ze een HRV meting om de vorm van de dag te bepalen. De manier waarop ze dat doen is echter volstrekte onzin en heeft absoluut geen enkele wetenschappelijke waarde.
Misschien dat als je een hele slechte conditie hebt, je daardoor futloos voelt of niet stressbestendig bent, je iets aan dit programma hebt. Maar zelfs in dat geval zou ik zeggen: ga lekker veel wandelen of neem een ervaren sportcoach. Bouw een goede aerobic base op, lees het boek van Philip Maffetone en ga voor continuiteit binnen je eigen grenzen.
Het Biocheck progamma is niks anders dan een slim gesegmenteerd marketingconcept dat zich richt op eenheidsworst. Iets wat jouw gezondheid enorm in de problemen kan brengen. En daar heeft deze club op geen enkele manier belangstelling voor. Laat staan dat ze zich betrokken opstellen of een bepaalde mate van verantwoordelijkheid nemen hieromtrent.
Verwar deze commerciele startup niet met een zorgverlenende organisatie. Groei en omzet zijn veel belangrijker dan het welzijn van hun klanten ook al proberen ze dat anders te laten doen voorkomen. Je hebt een programma nodig om weer gezond te worden, niet om PR's te verbreken. Biocheck is een waste of time, don't do it.
September 20, 2022
Unprompted review