Właściwie to SAME PLUSY!
Tak duża firma, działająca na rynku ze 25 lat, nie ma tutaj recenzji?! Pora to zmienić.
Mam w IQ.pl hosting od 2006 roku, drugi od około 2008 roku, a trzeci od roku 2010. Jestem z nimi już niemal 20 lat. W tym czasie miałem konta u kilku innych dostawców, ale jakoś zawsze czegoś im brakowało. Czegoś co IQ ma.
Ich autorski panel zarządzania hostingiem dla jednych będzie plusem, dla przyzwyczajonych do Direct Admin może być minusem. Ale tylko przez moment. Szybko przywykniesz, bo panel jest bardzo intuicyjny.
Dużym plusem jest świetny system backupu. Nie musisz wykonywać go własnoręcznie, a w razie potrzeby nie musisz prosić admina o odzyskanie danych. Masz dostęp do 6 (o ile dobrze pamiętam) kopii z bieżącego dnia, do kolejnych 6 z poprzednich dni tygodnia oraz do kopii sprzed 2, 3 i 4 tygodni. Pełna kopia całego FTP, który widzisz po zalogowaniu po FTP właśnie, na swoje konto. Kopie są w oddzielnym katalogu.
Bazy danych odzyskujesz w panelu administracyjnym, max 2 kliknięciami. One również wykonywane są automatycznie.
Ciekawą opcją jest możliwość blokowania dostępu do FTP osób z adresami IP innymi niż polski.
Kolejnym plusem jest system statystyk obciążenia konta. Najtańszy hosting shared może zużywać 15% zasobów procesora. W panelu widzisz wykres z zasobami zużywanymi przez Twoje konto. Dodatkowo masz też spis wszystkich plików php, które były uruchamiane w danym dniu, ile razy były uruchamiane oraz ile czasu (w sekundach) trwało ich wykonanie.
W statystykach widzisz też ile razy w konkretnych godzinach odwiedzający widział ekran z błędem 503, informującym o przekroczeniu zasobów serwerowych.
BOK w IQ.pl również działa świetnie.
Korzystałem z kilku innych ofert, ale IQ na prawdę wyróżnia się na rynku. Nie spotkałem jeszcze tak rozbudowanego systemu kopii zapasowych, ani też możliwości sprawdzenia jak zasobożerne jest nasze konto. Większość dostawców, albo informuje, że zbyt nadwyrężamy maszynę, albo od razu blokuje konto z sugestią przejścia na wyższy pakiet lub inną usługę, np. VPS.
Wszystkim szukającym dobrego hostingu mogę polecić IQ. Od wielu lat działam w Internecie, prowadzę kilkadziesiąt stron www, kilka sklepów online. Nie udało mi się przez ten czas trafić na lepszą ofertę hostingu współdzielonego.