RUBEN \ OPSTAL Reviews 12

1. Training Centre
  2. Distance Learning Center
  3. Training School

Written by the company

RUBEN \ OPSTAL werkt op het snijvlak van werk, leven en persoonlijke effectiviteit. Zijn vertrekpunt is eenvoudig: Je kunt niet effectief werken als je leven niet van jou is, en je kunt geen leven creëren dat van jou is als je jezelf niet kunt sturen in je werk. RUBEN \ OPSTAL werkt al ruim vijftien jaar in het vakgebied van informatiemanagement en functioneel beheer. In die periode was hij actief in complexe omgevingen waar systemen, belangen en mensen voortdurend om aandacht vroegen. Omgevingen waarin drukte al snel werd verward met voortgang, en waarin het ontbreken van heldere keuzes het werk onnodig ingewikkeld maakte. In zijn rol hielp hij professionals om structuur aan te brengen, keuzes te verhelderen en het werk uitvoerbaar te maken. Niet door alles op te lossen, maar door samen te kijken naar wat werkelijk richting gaf. Die aanpak is geworteld in een stevige basis in tactisch informatiemanagement en bedrijfskundige informatievoorziening, aangevuld met opleidingen en trainingen zoals Lean Six Sigma. In zijn werk draait het niet om harder werken, snelle oplossingen of motivatie. Het draait om zelfsturing: Helder krijgen wat voor jou belangrijk is, bewuste keuzes maken en daar ook naar handelen. In de praktijk betekent dat kijken naar patronen, grenzen, routines en systemen die bepalen hoe je je tijd, aandacht en energie inzet. RUBEN \ OPSTAL ontwikkelt en deelt denkkaders, artikelen, gereedschappen en workshops die helpen om die zelfsturing concreet te maken. Zijn aanpak is nuchter, reflectief en praktisch, met aandacht voor samenhang in plaats van losse tips. Niet om mensen meer te laten doen, maar om hen te helpen beter te kiezen.

Contact info

3-star
2-star
1-star

How this company uses Trustpilot

See how their reviews and ratings are sourced, scored, and moderated.

Rated 5 out of 5 stars

Van kwartiermaker naar een sterk gepositioneerd functioneel beheer (der)

Als kwartiermaker functioneel beheer in een complexe overheidsomgeving stond ik voor een ingewikkelde opdracht. Ruben heeft mij in de trainingen Vakopleiding functioneel beheer en Procesmanagement specialist de benodigde set aan praktisch toepasbare gereedschappen en theoretische kennis meegegeven.

Met een duidelijke en flexibele structuur, ruimte voor actuele praktijksituaties van de cursisten en regelmatig een grote glimlach is de begeleiding van Ruben niet alleen waardevol, maar ook leuk.

Absolute meerwaarde is Ruben's advies en begeleiding bij het vormend denken. Iets wat nog steeds bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling en een sterk gepositioneerd functioneel beheer met toegevoegde waarde.

March 24, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Dankjewel voor je fijne review Albert! Fijn dat je het zo ervaart!

Het werkt!

Ruben deelde een waardevol gereedschap dat je kan helpen om te gaan met de situatie waarin je iets aan iemand vraagt, maar je maar geen reactie terug ontvangt, en je intussen niet verder kunt.
Die herkende ik wel: de nieuwe interim directeur was heel enthousiast over een onderwerp dat ik aankaartte en nodigde me tijdens een kennismaking met de afdeling uit hem te mailen. Maar 1 mail, 2 reminders en 4 maanden verder was er nog steeds geen reactie.
Ik heb toen het gereedschap toegepast in een laatste mail, en warempel de volgende dag kreeg ik meteen reactie:
"Je hebt gelijk dat met alles wat er speelt dit wat naar de achtergrond is gegaan. Daarom dank voor je reminder. Ik zal zorgen dat het nog deze maand in het directieoverleg wordt besproken. Laat je de uitkomst weten. "

March 21, 2026

Dankjewel voor je review Joanne! Enne… Ik heb je ‘gewaarschuwd’ 😅

Rated 5 out of 5 stars

Ruben is een zeer ervaren trainer!

Ik heb Ruben ervaren als een zeer deskundige en prettige trainer die vanuit zijn senioriteit trainingen geeft over het vak business informatiemanagement. Ruben is in staat om ingewikkelde materie makkelijk uit te leggen zodat het publiek het begrijpt. Om die reden beveel ik Ruben van harte aan!

November 14, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Fijn dat je dat zo ziet Timo! Dankjewel!

Goede trainer

Goede trainer. Die goed kan luisteren naar aangedragen praktijk voorbeelden van de cursisten en die toepast op de eerder uitgelegde voorbeelden.
Verduidelijkend, zodat de theorie begrijpelijker wordt en ook blijft "hangen" voor latere toepasbaarheid in je eigen werk situatie.

February 18, 2025

Dankjewel voor je beoordeling Alje! En tot de volgende

Geduldig, praktisch en kundig

Ruben straalt rust uit en heeft oog voor wat deelnemers aan de training nodig hebben en brengen.
Praktijkervaringen, ook van deelnemers weet hij goed te verbinden aan de theorie. Ook ruim na de training reageert hij snel en adequaat op vragen. Zijn geduld, praktische en flexibele manier van werken heeft mij verder geholpen.

January 26, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Dankjewel Astrid! Fijn om terug te lezen!

Rated 5 out of 5 stars

Hele fijne trainer en persoon

Ik heb Ruben leren kennen als trainer voor de vakopleiding. Ik had geen betere trainer kunnen hebben. Hij voelt mensen en groepen aan, is rustig en straalt ook rust uit en luistert zonder oordeel. De adviezen zijn direct toepasbaar én makkelijk. Na de training was (en is) Ruben ook altijd bereikbaar voor een luisterend oor en advies.
Hij is een man die je je herinnert om de humor, de goede adviezen en de energie.

January 26, 2026

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Fijn dat je dat zo ervaart Désiré! Dankjewel voor deze mooie beoordeling.

Rated 4 out of 5 stars

Professioneel en betrouwbaar in communicatie

Ik heb Ruben Opstal eerst leren kennen via een uitgebreid telefoongesprek. Hij nam de tijd, luisterde goed naar mijn situatie en gaf duidelijke, kalme adviezen. Dat gaf me veel vertrouwen. Later heb ik een seminar bijgewoond dat hij samen met een collega gaf. Ook daar viel me op hoe rustig en deskundig hij was. Hij combineerde vakkennis met een vleugje humor en beantwoorde alle vragen helder en direct. Al met al een betrouwbare, kundige professional die mensen echt goed kan begeleiden.

May 20, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Fijn dat je het zo hebt ervaren Dimitri! Dankjewel!

Fijne trainer

Ik heb Ruben leren kennen als trainer functioneel beheerder en hij is bijzonder bekwaam in wat hij doet.

Ruben luistert en observeert scherp, stelt de juiste vragen en vat helder samen om echt goed te begrijpen wat je bedoelt. Wanneer de materie lastig wordt of je vastloopt, weet hij precies hoe hij je verder kan helpen om het goed te doorgronden.

De trainingen verlopen in een ontspannen sfeer en er is altijd ruimte voor humor, wat het leren extra prettig maakt. Een fijne en effectieve trainer die ik zeker kan aanbevelen.

November 17, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Fijn dat je dat zo hebt ervaren Natascha! Dankjewel voor je review!

Zeer kundige trainer

Ik heb Ruben mogen ervaren als een zeer kundige trainer tijdens de opleiding functioneel beheer. Hij weet mensen goed te observeren en kan daardoor scherp zijn in het inhaken op verbale en non-verbale reacties, bijvoorbeeld als je even moeilijk kijkt, geeft hij je de juiste aandacht en stelt de juiste vragen om je verder op weg te helpen in de materie maar ook hoe je er in de praktijk mee verder kunt.

Door Ruben zijn gedegen kennis en ervaring in de praktijk, weet hij goed mee te denken in oplossingen en jou ook mee te nemen in zijn denkwijze. Praktisch dus, en met oog voor de persoon in de betreffende praktijk. Hij is een aanwinst voor elk persoon, elk team en elk bedrijf dat zich verder wil ontwikkelen en professionaliseren.

January 23, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Dankjewel Anneke! Fijn om te lezen!

Ruben Opstal

Ruben is een ervaren trainer die weet waar hij het over heeft. Daarnaast is het een fijne man om mee te werken. Hij luistert en observeert. En verstaat de kunst om mensen in hun kracht te zetten.

December 21, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Dankjewel Irna! Fijn om te lezen dat je dat zo ziet.

Fijne trainer

Ik heb Ruben leren kennen als een kundige, ervaren en enthousiaste trainer die de materie helder en begrijpelijk kan uitleggen, daarnaast beschikt hij over een gezonde dosis humor. Tijdens zijn trainingen hangt er een ontspannen en fijne sfeer met ruimte voor vragen en interactie binnen de groep deelnemers.

January 20, 2026

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Dankjewel voor deze mooie beoordeling Irene!

Rated 5 out of 5 stars

ken Ruben al geruime tijd en heb hem…

ken Ruben al geruime tijd en heb hem leren kennen als een zeer professionele kracht die precies weet waar hij mee bezig is. Hij heeft het vermogen om organisaties verder te helpen door zaken gestructureerd en doelgericht in te richten. Ruben voelt feilloos aan waar de echte uitdaging ligt, welke middelen effectief kunnen worden ingezet en misschien wel het belangrijkst hij ziet altijd de mens achter de vraag.
Wat hem bijzonder maakt, is zijn sterke focus op de menselijke kant van organisaties. Naast zijn expertise op het gebied van functioneel beheer en informatiemanagement, en de vele artikelen en boeken die hij hierover heeft geschreven, blijft hij vooral gedreven door de wens om mensen daadwerkelijk verder te helpen. Ik ken Ruben dan ook als iemand die nauw betrokken, positief en oprecht is, en die met veel energie bijdraagt aan mooie en waardevolle ontwikkelingen. Een echte aanwinst voor elke organisatie.

April 4, 2025

Reply from RUBEN \ OPSTAL

Bedankt voor deze mooie review! En tot de volgende Maurice.

The Trustpilot Experience

Learn more about other kinds of reviews.

Take a closer look