Een corporatie die gelooft
Beste De Woonplaats,
Bij dezen wil ik u oprecht bedanken. In een tijd waarin woningcorporaties zich beperken tot saaie, voorspelbare oplossingen zoals ventilatie, drainage of bouwkundige ingrepen, durft u het aan om de natuurkunde zelf ter discussie te stellen. Dat vergt visie. Dat vergt lef. Dat vergt zeshonderdduizend euro.
U hoorde van een andere corporatie dat zij kastjes hadden opgehangen en dat de klachten weg waren. U werd nieuwsgierig. Zo begint iedere grote wetenschappelijke doorbraak: iemand hoort iets van iemand, wordt nieuwsgierig, en investeert zes ton maatschappelijk geld zonder het eerst te laten testen. Newton zag een appel vallen en schreef de Principia. U hoorde een anekdote en bestelde 230 kastjes. Beiden zijn vormen van wetenschap, de ene is alleen iets duurder.
Bijzonder indrukwekkend vind ik uw keuze van leverancier. Op de vraag van Radar hoe zijn eigen product werkt, antwoordde de leverancier dat de exacte werking hem niet bekend is en dat hij dat ook niet relevant vindt. In welke andere sector kun je voor duizenden euro's per stuk een product verkopen waarvan je openlijk verklaart dat je niet weet wat het doet? Zelfs bij homeopathie doen ze nog moeite om een verklaring te verzinnen. Uw leverancier heeft die stap overgeslagen. Dat is pas efficiëntie.
U gaf zelf aan Radar toe dat het kastje "nog niet eerder wetenschappelijk is getest" en dat "misschien wordt dat tijd". Na 230 installaties en zes ton. Bij de meeste organisaties komt het testen voor het kopen. U heeft die volgorde omgedraaid. Waarom zou je eerst kijken of iets werkt als je het ook gewoon kunt ophangen? Als het niet werkt, krijgt u uw geld terug. En als de leverancier tegen die tijd failliet is, zoals Muurvochtverwijdering.nl dat vergelijkbare apparatuur verkocht en inmiddels door de rechter is veroordeeld en u als referentie heeft staan, dan is dat weer een les voor de volgende keer.
Maar u ziet "bij alle woningen een vochtafname". Natuurlijk ziet u dat. Als je meet met een instrument dat door corrosie steeds lagere waarden aangeeft, worden alle muren in Nederland vanzelf droog. U heeft niet alleen de vochtproblematiek opgelost, u heeft de vochtproblematiek in heel Nederland opgelost. Gefeliciteerd.
Ik wil ook even stilstaan bij uw omgang met huurders die niet mee wilden werken. U heeft een bewoner een brief gestuurd waarin u dreigde met juridische stappen als hij de plaatsing weigerde. Toen Radar daarover belde, bleek de brief niet verstuurd te mogen zijn. Eén huurder, zei u. Dat was ik. Bedankt voor het rectificeren. Het is fijn om te weten dat u mij pas achteraf het recht gunde om een onbewezen apparaat in mijn woning te weigeren.
Wat mij het meest raakt, is de schaal van uw ambitie. Andere corporaties proberen een "pilot" met vijf woningen. U ging direct naar 230. Andere corporaties wachten op wetenschappelijk bewijs. U noemde het "pionieren". Andere corporaties raadplegen onafhankelijke experts. U werd nieuwsgierig van een verhaal. En nu zoekt u "actief de verbinding op met wetenschappers". Na de aankoop. Met 1500 meetpunten die al in de muren zitten. U nodigt de wetenschap uit om te bevestigen wat u al heeft besloten. Dat is geen onderzoek, dat is een erezaak.
Tot slot: uw leverancier adverteert niet en werkt niet actief aan klantenwerving. Klanten komen "via via". Via via en via zeshonderdduizend euro gemeenschapsgeld van een woningcorporatie die verantwoordelijk is voor het dak boven het hoofd van duizenden gezinnen in een van de kwetsbaarste wijken van Enschede.
Namens mijn vochtige muren, mijn gezin en de stille kastjes: dank u wel. U maakt het verschil. Niet in mijn muren. Maar zeker in mijn begrip van het woord "pionieren".
Met droge groet (figuurlijk),
Daniel