Dołączam do głosu niezadowolonych…
Dołączam do głosu niezadowolonych klientów.
Przez lata korzystałam z usług netmark.pl. Moja usługa hostingowa była wcześniej rozliczana jako pakiet MINI w kwocie 232,47 zł brutto rocznie. Następnie została zmigrowana do pakietu Hosting Start. W praktyce koszt wzrósł najpierw do 231,24 zł brutto za 3 miesiące, a później do 332,10 zł brutto za 3 miesiące, czyli do poziomu 1328,40 zł brutto rocznie.
Nie kwestionuję prawa firmy do modernizacji platformy czy zmiany oferty. Problemem jest sposób komunikowania tych zmian. Nie otrzymałam jasnej i jednoznacznej informacji, że dotychczasowy pakiet w cenie rocznej zostanie zastąpiony usługą o kilkukrotnie wyższym koszcie. W odpowiedzi na reklamację firma powoływała się głównie na regulamin, proformy i fakt ich opłacenia, ale nie wskazała mi miejsca, w którym wprost przedstawiono nowy roczny koszt po migracji.
Dodatkowo w korespondencji pojawiały się informacje, że wiadomości mogły trafić do folderów pobocznych lub spamu. Przy tak istotnej zmianie kosztów komunikacja powinna być przejrzysta, jednoznaczna i niemożliwa do przeoczenia.
Ostatecznie przeniosłam stronę na inny hosting i zrezygnowałam z usługi. Nie polecam osobom, które oczekują przewidywalnych kosztów, jasnych zasad i prostego kontaktu w sprawach rozliczeniowych.